Husker du at tjekke din fejlstrømsafbryder?

Fejlstrømsafbryderen, også kaldet HFI- eller HPFI-afbryderen, er en af de vigtigste komponenter i en hustandselskab. Den sidder i elskabet og forhindrer dig i at blive udsat forlivsfarlige stød ved at afbryde al strøm, hvis der opstår fejl i et el-apparat.

På denne måde kan en fejlstrømsafbryder faktisk være med til at redde liv. Desværre er der mange, der glemmer at tjekke fejlstrømsafbryderens funktionalitet regelmæssigt og derfor slet ikke opdager, hvis afbryderen ikke kobler ud, som den skal.

Fejlstrømsafbryderen er lovpligtig af sikkerheds hensyn, hvorfor alle danske husstande er påkrævet at have én installeret. Der findes flere typer afbrydere, men de mest udbredte er HFI- og HPFI-afbrydere.

Såfremt du har en HFI-afbryder, anbefaler vi, at du overvejer at skifte til en mere moderne HPFI-afbryder, da disse i højere grad er tilpasset nutidig teknologi. Hvis din afbryder er ældre end 10 år, bør du give apparatet et grundigt eftersyn. Er du i tvivl om, hvorvidt din fejlstrømsafbryder lever op til de gængse standarder, er det en god idé at søgekompetent rådgivning hos en elinstallatør.

Hvordan tjekker man afbryderen? Og hvor ofte?

Uanset alder er det vigtigt, at fejlstrømsafbryderen ”motioneres” regelmæssigt, så du er sikret optimal funktionalitet. Regelmæssige tjek skal ses som et serviceeftersyn, der sikrer, at afbryderen til enhver tid er klar til at koble ud og beskytte mod stød ved elektriske fejl.

Du kan nemt selv tjekke din fejlstrømsafbryder ved blot at trykke på apparatets testknap, der som regel markeres ved et ”T”. Hvis al strøm i husstanden efterfølgende går ud, virker afbryderen optimalt. Hvis ikke, bør du kontakte en autoriseret elinstallatør, der med kyndige hænder og ekspertise kan udrede problemet.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man tjekker sin fejlstrømsafbryder to gange om året. Ældre modeller, såsom HFI-afbrydere, skal tjekkes oftere. En god huskeregel er at tjekke afbryderen, når vi skifter mellem sommer- og vintertid, når man alligevel skal justere på tiden på digitale ure og apparater.

Hos JDB El-teknik står vi altid klar til at besvare spørgsmål samt yde kompetent rådgivning om såvel fjernstrømsafbrydere som andre el-problemer. Du er altid velkommen til at kontakte os (http://jdbeltekniktest.test.dedi1853.your-server.de/kontakt) for et uforpligtende tilbud.