Elektrikerarbejde – hvad må man gøre selv?

Er du en rigtig gør-det-selv mand med det fulde overblik over husstandens seneste byggeprojekter? Selvom du måske nikker samtykkende hertil og føler, at du kan klare selv projektets sværeste detaljer som for eksempel komplicerede elinstallationer, skal du tænke dig om en ekstra gang, før du kaster dig ud i for meget gør-det-selv arbejde, der involverer el. Indenfor el-, vvs- og kloak-området er der nemlig krav om, at en række bestemte arbejdsopgaver kun må udføres af autoriserede håndværkere og el-installatører.

Hvad må jeg så gøre selv?

I forhold til elarbejde, må du som ufaglært gør-det-selv mand kun udføre arbejde, der ikke ændrer grundlæggende komponenter i en elinstallation. Hvis arbejdet synes specielt kompliceret, og hvis ukorrekt udførelse heraf kan resultere i enten brand eller personskade ,anbefales det af Sikkerhedsstyrelsen, at en uddannet elektriker konsulteres.

Nedenfor findes en liste af ting, du som gør-det-selv-mand gere må gøre selv, hvis strømmen afbrydes:

Hvis strømmen er afbrudt, må du som gør-det-selv mand for eksempel gerne montere eller udskifte stikpropper, apparatkontakter, ledningsafbrydere og transportable stikkontakter.

Udskiftning af fatninger på lamper er tilladt.

Du må gerne reparere elapparater – for eksempelved at udskifte ledningen, der fører strøm til apparatet.

Det er tilladt at udskifte indendørs afbrydere og stikkontakter, der opererer op til 250 volt. Dette arbejde må kun udføres, såfremt der findes en fejlstrømsafbryder i bygningen.

Du må gerne tage lamper ned eller sætte dem op. Det samme gælder halogenlamper, såfremt de er leveret i et samlet sæt med lamper, ledninger, transformer og monteringsvejledning. Såfremt de forskellige komponenter er købt hver for sig, kræver installation heraf kyndig ekspertise, og en autoriseret elinstallatør bør involveres.

Hvis elarbejdet skal foretages på badeværelset eller i såkaldte vådrum, er der særlige regler. I vådrum gælder nemlig forskellige tæthedskrav, alt efter hvor lamperne placeres. Et vådrum opdeles normalt i 3 zoner alt efter, hvor meget fugt der findes i zonen og følgelig hvor tæt indkapslet, kontakten skal være. Zone 0 svarer til inde i bruseren, hvorimod zone 3 er i loftshøjde. Skal du udføre elinstallationer i vådrumsområderne 0-2, bør du kontakte en autoriseret elinstallatør. Du må gerne selv udføre installationer i område 3, da der her ikke er nogen specielle krav til tætheden på kontaktens indkapsling.

Du er altid velkommen til at kontakte JDB El-teknik, hvis du har specifikke spørgsmål om, hvorvidt du som gør-det-selv-mand må udføre et vist stykke elarbejde. Vi står også altid klar til at yde kompetent rådgivning og professionel assistance, hvad end dit projekt måtte være.