Som elektriker i København møder vi lidt af hvert …

Det hænder at vi møder opgaver som elektriker i København, som efterlader os måbende. Dels over hvad det er der skal laves, men også ift hvordan folk har behandlet deres el installationer.

I københavn er der mange gamle lejligheder. Mange er ikke sat i stand igennem de sidste mange år, med dertilhørende installationer som heller ikke er moderniceret for nyligt.

Gamle stofledninger, gamle sikringsafbrydere og installationer der ikke er beskyttet af et hpfi relæ er bare nogle af de ting vi ser.

Men de værste er nok dem hvor det har været decideret farligt for beboerne. Dem ser vi ikke færre af, skræmmende nok.

For nyligt var vi i en lejlighed i indre København. Den var netop overtaget af et par der skulle til at istandsætte lejligheden. Vi ankommer for at danne os et overblik og kunne hurtigt se, at ikke alt var som det burde.

Den tidligere ejer havde selv lavet lidt el arbejde i lejligheden, hvilket på sin vis er ok, hvis det er gjort ordentligt. Men som i det modsatte tilfælde kan være decideret farligt. Og det var det her.

Et af værelser havde for nyligt fået afhøvlet gulve og når man bruger de her store maskiner, så sker det at sikringerne springer på grund af overbelastning. Dette er en god ting og lige netop derfor de er der. Men det der var sket her var, at man efter at være løbet tør for sikringer havde kommet en sølvpapirskugle ind som sikring istedet for.

Den sølvpapirs kugle har ingen sikring indbygget, hvilket betyder at ALT der har skullet beskytte denne installation var ledningerne ud til de kontakter som gulvmanden valgte at bruge. Og de var netop af den gamle type, som er omgivet af stof.

De nye ejere havde godt undret sig over, at der lukkede lidt brændt når de begyndte at bruge støvsuger osv i deres nye lejlighed, men efter vores inspektion af ledninger i det pågældende rum, var det ikke underligt.

2 steder i et rum på 15 kvm, var ledningerne der var forbundet til stikkontakterne bagpå, decideret brændfarlige. De var kortsluttet og nærmest smeltet sammen. I yderste konsekvens kunne det her have medført en brand.

Ved gennemgang af resten af lejligheden kunne vi se hvad konsekvenserne havde været af sølvpapirskuglen andre steder. Mange ledninger skulle udskiftes for at man kunne bo der forsvarligt, og tavlen hvor ledningerne var monteret på sikringerne skulle også skiftes.

Det betød, at de nye ejere måtte udskyde deres indflytning og også finde nogle ekstra penge til istandsættelse. Heldigvis var det til at have med og gøre og vi fik lavet en meget fornuftig løsning til dem, så de hurtigt kunne flytte ind.

Det her er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Vi ser det som sagt hyppigt, specielt i gamle installationer. Det er skræmmende at folk, der ikke nødvendigvis er fagfolk som os, ved så lidt, om strøm og hvor farligt det kan være.

Derfor vil vi gerne lære fra os. Især til dig der går os sysler med at gøre tingene selv. Lad os være din sparringspartner, og lad være med at gabe over for store ting. Det er derfor vi tager de uddannelser vi gør og videreuddanner os bagefter. Vi ved mere om strøm end den gængse befolkning og hos JDB El-teknik går vi meget op i faglig stolthed.

Skal vi hjælpe dig med dine nye installationer, istandsættelser, eller montage af tekniske apparater, så tag kontakt til os nu.