Sådan kan et el tjek af dine installationer gøre dig sikker.

Vi laver rigtigt mange el tjek i jdb el-teknik. Mest af alt i andelsboliger der skal gøres klar til salg, eller i huse hvor beboerne bare gerne vil være sikre på deres installationer.

Sidstnævnte er en rigtigt god ide, da man ved en “forebyggende” gennemgang af sine installationer kan spotte de små fejl der potentielt set kan være farlige.

Med farlige mener vi personskade-farlige. 

Hvis du får stød så er det faktisk en god ide at tage på skadestuen og få en måling af dit hjerte. Det kan efter en påvirkning som et stød giver, slå lidt ude af takt, og i værste fald kan man få nogle skader på hjerteklapperne, som kan være fatale. Det anbefales derfor at man bliver tjekket.

Men hvordan kan man få stød på sine installationer og hvordan kan de ellers være farlige?

Dine installationer er i høj grad sikret med et hpfi relæ og nogle sikringer der er i en given størrelse. Jo mere strøm du bruger i din installation, jo større skal sikringen på papiret være, men jo “tykkere” skal ledninger faktisk også være.

Sikringen sidder der både for at beskytte dig, men i høj grad også de ledninger og det materiel du har. Du har sikkert oplevet at have både en elkoger, en støvsuger og en ovn tændt samtidig, hvilket har resulteret i, at en sikring er sprunget.

Det er meningen og er ikke farligt.

Det farlige er, hvis sikringen er for stor ift hvad dine ledninger og dit materiel kan tåle. For er den det, så kan man reelt set trække mere strøm igennem installationen end hvad der er lovligt og hensigtsmæssigt. Og det er ikke sikkert den er lavet til de store strømme og belastninger.

Resultatet er opvarmning og i værste fald brand.

Derfor er det en god ide at få en gennemgang af din installation alene på det grundlag.

En anden fejl vi ofte spotter når vi laver el tjek er, at hpfi relæet ikke virker ordentligt. Hpfi relæet det der sidder for at beskytte dig mod elektrisk stød og slår fra, hvis du eksempelvis har en vaskemaskine der er overgang på.

Relæet har en “test” knap, som skal betjenes en gang om året, men hvor tit gør du det. Og selvom du gør, så tester den altså ikke alle relæets funktioner og udløsningsparametre.

Et hpfi relæ skal slå fra for at beskytte dig. Idag er det bare sådan at de ting vi tilslutter vores installationer ofte kan “ændre” strømme en smule, hvilket kan forvirre selv de bedste relæer. Ja, det er lidt teknisk. Men ikke desto mindre, så oplever vi altså ofte – meget ofte faktisk – at et hpfi relæ ikke slår fra hurtigt nok, eller slet ikke slår fra …

Det kan være farligt.

Derfor tester vi altid hpfi relæer som en del af vores el tjek. Og vi tester selvfølgelig alle funktioner i dem.

Vi laver el tjek i alle de bydele og byer vi opererer i, så hvis du vil have en ekstra sikkerhed, eller hvis du er ved at gøre din bolig salgsklar, så tag kontakt til os med det samme, så skal vi gerne hjælpe dig. For nyligt lavede vi ca. 50 el tjek i et større boligkompleks i Roskilde, som havde slået sig sammen for at optimere på tid og pris.

Du kan se vores forskellige priser her, og ellers blot skrive til os. Så skal vi hurtigt rykke ud og sikre din installation.