Elektrikerarbejde i en hestestald på amager.

Vi laver lidt af hvert i JDB El-teknik. Både dørtelefoner, IT installationer, almindelige el installationer, og så engang imellem også installationer i stalde. For nyligt lavede vi en elektriker opgave på Amager, som netop indebar installationer i en hestestald.

Og selvom det – når man siger det højt – lyder rimelig tilforladeligt, så er der faktisk mange ting man skal tage stilling til.

En stald er nemlig ikke bare en bolig. Der gælder en masse “ekstra” regler ift oplægning af kabler og også dimensionering af kablerne. Samtidig skal det hele laves sådan at dyrene, som bebor stalden ikke er i fare ligesom der skal tages højde for påvirkninger af vind og vejr.

Alt det, giver mening for os som autoriseret elinstallationsvirksomhed, men for den fingerfærdige “gør-det-selv´er” er det ikke sikkert det giver den store mening.

Derfor er vi altid lidt ekstra påpasselige når vi kommer ud til opgaver af den her karakter.

I stalden på Vestamager, valgte vi at være en smule proaktive ift, at de dyr der bor der højst sandsynligt bider i alt de kan komme i nærheden af. Derfor blev alle kabler lagt i stålrør.

Stålrør

Samtidig kunne vi forestille os, at der ville blive brugt en vandslange i ny og næ og installerede derfor materiel med en IP klasse der sikrer at vand ikke kommer ind så let. Det blev Opus i IP 44.

Kunne du tænke dig at vide mere om IP klasser kan du se de to skemaer her. Hvert ciffer har nemlig en betydning. Det første skema fortæller om indtrængning af støv og fremmedlegemer, og det andet fortæller om indtrængning af vand og andre væsker.

Hvis du skal installere materiel i dit hjem, din egen stald, eller i det hele taget nogen steder, så er det dig der skal vurdere hvilken slags materiel der skal bruges. For ikke alle kontakter har den fornødne IP klasse. De kontakter du sætter op derhjemme i din bolig, indendørs, kan man ikke sætte op udendørs, uden at det er forbundet med en stor risiko.

En overset detalje i byggerier – og som mange der vælger at gøre tingene selv ikke husker – er jordforbindelser. En aktiv jordforbindelse er i høj grad med til, at beskytte dig mod elektrisk stød og er den ikke tilstede, eller ikke aktiv, så kan du udsætte dig selv, eller i den her staldforbindelse, dine dyr for fare.

En jordforbindelse skal laves rigtigt, og sikkerhedsstyrelsen har siden 1994 haft et regulativ på netop det her område. Det kan du læse mere om her: Jordforbindelser i installationer

På dette link er også en del skitser hvor du kan se hvordan det som minimum skal laves. Det er dog meget teknisk beskrevet, og derfor vil vi anbefale dig at ringe til os så vi sammen kan lave en plan for arbejdet.

I stalden på Amager hvor vi var ude og lave elektriker arbejde, kom vi heldigvis tidsnok til, at vi kunne få laves en ordentlig jording af det armeringsnet der skulle støbes ned i gulvet. Var det først blevet støbt ville det have været for sent.

Hvis du står med et projekt af større eller mindre karakter og vil have en fagmand til at se på planerne for el installationerne, eller have hjælp til at udføre opgaven, så tag kontakt til os med det samme. Vi giver gerne et godt tilbud på dine opgaver og vil arbejde med højest mulige faglige stolthed, så du trygt kan bruge dine installationer.