Gammel el installation – er de farlige?

De fleste tager nok elektriciteten i boligen for givet – og tænker måske ikke over, at der kan gemme sig gamle, skjulte el installationer bag husets eller lejlighedens vægge og lofter.

Har du gamle el installationer? Og er de farlige? JDB El-teknik guider dig i, hvad du skal være opmærksom på i dette indlæg.

Stofledninger kan være brandfælder

Det sker, at der gemmer sig stofledninger i gamle boliger. De gamle stofledninger er som sådan ikke ulovlige, men de kan blive de rene brandfælder, ligesom mørnede stofledninger kan skabe risiko for, at nogle får alvorligt stød.

Derfor kan det godt betale sig at undersøge, om du har gamle stofledninger i huset – og ikke mindst udskifte dem med nye, tidssvarende kabler og ledninger.

Pas på uautoriserede el installationer

Det er ikke kun stofledninger, der kan udgøre en fare. Også el-arbejde udført af uautoriserede, kan byde på løsninger, der måske er kreative, men som vi bestemt ikke anbefaler.

Flere boligejere har fået sig et chok, når de har opdaget halvsmeltede ledninger inde bag isoleringen i forbindelse med en renovering. Det er heller ikke usædvanligt at se kabler, der ikke er aflastet eller dåser, der ikke er fastmonteret.

Ude af syne, ude af sind – pas på de skjulte installationer

Det farlige ved gamle el installationer er, at du ikke ser dem i hverdagen – og derfor sjældent tænker over, at de er der. I værste fald kan der opstå brand i en skjult samling i en el installation, og hvis den er gemt væk inde bag en væg eller oppe under loftet, kan ilden tage fat i de omkringliggende materialer, inden man opdager det.

Få tjekket dine el installationer

Har du en gammel el installation – måske flere? Og er de farlige?

Du er altid velkommen til at kontakte JDB El-teknik for en gennemgang af dine installationer