Forstå strøm, spænding og effekt – uden at være elektriker!

Hvad er det ved strøm der er svært? Hvorfor er det, at folk har svært ved at gennemskue deres egne installationer? Og hvad kan vi som elektrikere gøre for, at uddanne vores kunder? Det giver vi dig et par svar på i nedenstående artikel.

Strøm, er for mange noget de aldrig kunne drømme om at røre ved. Med god grund, for ved du ikke hvad du laver, kan du faktisk komme galt afsted. Men det behøver faktisk ikke være så svært som menigmand at forstå hvad strøm, spænding  og forbrug egentlig er.

Først det simple:

Du har sikkert læst på dit fjernsyn, vaskemaskine, eller opvasker, at de har et givent forbrug. Lad os for eksemplets skyld sige 1000 w ( watt ) I en bolig sidder der ofte en sikring der beskytter dine installationer mod overforbrug og det er netop her, at watt kommer ind i billedet. Måske har du oplevet at dine sikringer springer, hvis du har for mange ting tændt på samme tid. Det kunne nemt ske, hvis du har en elkoger kørende samtidig med, at din vaskemaskine kogevasker dit sengetøj. Det er oftest et tegn på et overforbrug, og her vil sikringen, for at beskytte de ledninger og kontakter du har, springe.

En elkoger bruger ofte omkring 1400 watt når den kører, og en vaskemaskine måske 1000 watt. Det er samlet 2400 watt, og på en normal 10 ampere sikring kan man højest bruge 2300 watt.

Her kommer ohm´s lov ind i billedet. ( den er simpel ) Et typisk apparat skal bruge 230 volt for at køre. Det vil sige du har 230 Volt i dine stikkontakter. Kombineret med, at du har 10 Ampere som max kapacitet på din sikring, kan du derfor kun trække 2300 watt ud af din installation, som denne sikring beskytter.

Ohm´s lov siger at Volt x Ampere = effekt. I det her tilfælde er det så 230 Volt x 10 ampere som giver den maximale kapacitet på 2300 watt ( effekt )

Med det her simple regnestykke kan du altid se, om det apparat du har tænkt dig at tilslutte din installation vil belaste din sikring unødigt, med de gener til følge, som der er skitseret over her.

Det var en meget kort forklaring på noget, som for mange kan virke svært. Lav et par regnestykker selv og udfordr din hjerne på det. Det er sjovt og lærerigt.

Står du med udfordringer i denne sammenhæng er du mere end velkommen til at tage kontakt til os. Vi kan hurtigt råde og vejlede dig, både på mail og telefon. Du kan endda sende billeder til os via vores kontaktformular. Det giver os ofte et billede af hvad den konkrete udfordring for dig er.

God regnelyst.