Projektstyring af renovation af lejligheder – det her skal du være opmærksom på!

At sætte en lejlighed eller et hus i stand er en stor opgave. Mange giver sig i kast med det selv og står derfor selv for, at hyre de relevante håndværkere ind. Det stiller store krav til overblik – og tålmodighed – for den person i hjemmet der skal stå for det. Vi har i denne artikel samlet lidt gode ideer til dig der selv vil give dig i kast med projektstyringen af din renovering.

En typisk renovering går ALDRIG efter planen. Man kan støde på mange uforudsete ting når man først begynder at bryde ned, brække op, og demontere. Det store overblik kan være svært at have, specielt når man ikke helt ved hvad de enkelte faggrupper skal lave. Det er også meget individuelt hvad man har behov for, da der både kan være VVS involveret, EL, tømrer og maler. Vi tager i denne artikel udgangspunkt i en total renovering af en lejlighed.

Demontering af eksisterende installationer.

Har du stikkontakter, afbrydere, lampeudtag og lignende i vægge, så er det en god ide at få elektrikeren ind først. Han kan demontere de ting der skal demonteres, og samtidig sørge for, at der bliver lavet noget “byggestrøm” så alle har mulighed for, at tilslutte maskiner og lignende til strøm.

Som et led i elektrikerens arbejde, skal der højst sandsynligt også gøres klar til kommende installationer. Herunder nye placeringer af stikkontakter og afbrydere, køkkeninstallationer osv. Det er derfor ret essentielt at elektrikeren er den første faggrupper der er på plads. Med andre ord er der ingen grund til at begynde og spartle og male vægge, hvis der alligevel skal skæres riller til kabler og lignende. Skal der laves nye skillevægge, skal elektrikeren til, når den ene side af væggen er lavet. På den måde kan der trækkes kabler inde i væggen inden den bliver lukket og gjort klar til netop spartling og maling.

Så derfor: Demontering, og klargøring til nye placeringer af EL materiel er første step.

Herfra kan du, eller en murer, lukke riller og samtidig begynde at spartle og male, og først når de faggrupper er færdige skal elektrikeren til igen. I den perfekte verden, er det her drømmescenariet… men det er sjældent sådan det udspiller sig. Der dukker næsten altid et behov op for, at rykke en kontakt, eller finde plads til en til. Mange glemmer at de gerne vil have en kontakt til et modem, eller en trådløs højtaler et sted, og derfor er det vigtigt at du har en gennemarbejdet ide omkring, hvad du reelt set har behov for at få lavet, som kræver strøm.

I sidste ende, er det næsten altid elektrikeren der starter på pladsen, og elektrikeren der afslutter. Det vi oftest ser er dog, at elektrikeren bliver kaldt ind som nr. 2 eller 3, og så er det allerede opad bakke derfra.

Før der kan monteres kontakter, skal der have været en murer og lukke riller, og en maler der har spartlet og malet. Og før maleren og mureren kan gøre det, skal vi have været der for at skære riller og trække kabler.

Vi er rigtigt gode til at finde føringsveje til vores kabler, og hvis du ellers er opmærksom på, at elektrikeren skal til først og bla. hjælpe dig med at udvikle din plan, så kan det ikke gå helt galt.

En VVS´er har tit samme udfordringer som os. Han skal også til tidligt i processen, da hans rør som oftes også skal skjules under gulv eller i alternative føringsveje. Så et samspil mellem de tekniske faggrupper er essentielt for en rigtig god byggeproces. Nogle faggrupper kan sagtens gå der samtidig. Her er det vigtigt, at du samler alle de informationer ind, omkring hvad der skal laves, inden du sætter igang. På den måde kan du mere detaljeret gå igang med at lave din plan.

Vi er store fans af at man bruger et projektværktøj. Og til det formål kan vi på det kraftigste anbefale at du bruger TRELLO. Trello er et gratis onlineværktøj, som du også kan tilknytte en app til. Dette er en stor hjælp og vores erfaring er, at det giver kunden et kæmpe overblik over hvad der er igang, og hvad der mangler at blive lavet.

Tidsplaner.

Tidsplaner er en verden for sig. Du har sikkert en ambition om at tingene skal gå hurtigt, men som alle andre faggrupper idag, så har elektrikere også travlt. Og da det er en proces hvor flere faggrupper er involveret og derfor også har andre sager at se til, samtidig med at din renovation kører, så skal besøg af håndværkerne koordineres meget nøje. Desværre kan uheld ske. Man får byttet om på en dato, eller en håndværker er syg, og derfor kan det hele skride på bare en enkelt dag. Det er vilkårene når man arbejder med mennesker. Men det er en rigtig god ide, at man fra starten sætter en realistisk tidsplan op for projektet. Den tidsplan kan man så dele ud til de enkelte håndværkere og bede dem om, at overholde så vidt det er muligt.

Kontrakter og aftaler.

En anden rigtigt god ide er, at få tingene skrevet ned og få lavet konkrete kontrakter og aftaler. I de aftaler skal der stå, og accepteres, hvad der sker ved forsinkelse, og hvorvidt man har krav på kompensation, eller nedslag i pris.

Kig altid efter om de håndværkere du bruger er medlem af en brancheorganisation og har forsikring. Vi er selv medlem af Tekniq, som er et kæmpekvalitets stempel for dig som kunde at kigge efter. Andre er medlem af byg garantifonden, og der findes mange andre. Det vigtigste er dog at du reelt set har med mennesker at gøre, som du kan regne med, hvis nu, at tingene skrider mellem fingrene på dig.