Er våde ledninger og kabler farlige?

Har du vandskade? Har du vand i kælderen? Eller er kablerne bagved vaskemaskinen pludselig fugtige? Har du vand i en stikkontakt? Så kan du have et problem der er lidt større end bare vandet. Læs mere under her for at få de gode tips til, hvad du skal gøre, hvis du mærker fugtige ledninger.

Vand og EL er ikke to ting der skal gå hånd i hånd. Det skal helst holdes langt fra hinanden. Vand kan være ledende, og derved overføre elektricitet fra et punkt til et andet. Heldigvis har vi idag så gode komponenter i vores installationer, at en fejl, hvor en overgang eller kortslutning indgår, hurtigt bliver fanget. Det betyder, at det sikkerhedsudstyr der sidder i moderne huse, og i visse lejligheder vil beskytte dig.

MEN.

Det er dog langtfra alle huse eller lejligheder der er moderne og opdateret. Ihvertfald ikke ift deres elektriske installation.

Det er vigtigt, at man løbende kontrollerer sin elinstallation. Modsat din vandinstallation, som vil lække vand, eller give synlige vandskader over tid, så kan man ikke se på en elinstallation om den er i god stand. Det er i højere grad funktionelt og usynligt, det man skal kigge efter i denne sammenhæng. Og det er meget sjældent, at en person, der IKKE er uddannet elektriker, kan se om der er noget galt.

Vand i en elinstallation kan give stød. Og afhængigt af, om din installation er beskyttet med et HPFI relæ, som vil sidde i din eltavle, og om der er lavet en aktiv jording af din installation, kan vand i en elinstallation være mere eller mindre farlig.

Vand i elinstallation

Ved du om du er beskyttet med henholdsvis HPFI og en aktiv jord?

Nej, det gør de færreste. Det er derfor vi anbefaler at man får lavet et eftersyn af sin installation, og som minimum får lavet en HPFI test og en test af om jordingen er aktiv hos netop dig.

Begge dele kan gøres rigtigt nemt, og det kræver blot et besøg fra os. Alle steder vi kommer, hvor vi laver nye installationer, eller hvor vi udvider en gammel installation, laver vi en komplet test af installationen bagefter. Det er i øvrigt et lovkrav, og hvis du bruger en installatør, som ikke laver disse tests, så bed om at få det gjort.

Samme problematik gør sig gældende hos de erhvervsdrivende. Driver du en forretning med ansatte, så er det i sidste ende dig der har ansvaret for, at det materiel der skal bruges, eller de installationer man er tilsluttet er sikre.

Også her kan vi, som elektrikere, gøre en stor forskel. Vi har ved flere lejligheder været ude for, at store maskiner var decideret farlige at bruge, pga overgang og manglende kontrol med beskyttelsesudstyret.

Emnet her skal tages seriøst, og da ikke kræver ret meget mere end en times gennemgang af din installation, så synes vi at det er godt givet ud. Om ikke andet for at forebygge, at farlige fejl sker.