3 ting du ville ønske du vidste om strøm, da du flyttede hjemmefra.

Dengang man skulle flytte hjemmefra, da alt var nyt, og alle de lamper der var ikea var de bedste lamper man kunne få, der var der nogle ting, man ville ønske man vidste. Bla. om strøm. Fordi, hvordan monterer man egentlig en lampe i loftet til en roset? Og hvordan får man egentlig sat sin vaskemaskine til rigtigt? Gode spørgsmål, som mange fædre nok har fået af deres børn, i perioden hvor de flyttede hjemmefra.

Denne artikel er til alle forældrene der har børn der skal til at forlade reden, eller måske til dem der allerede har forladt den, men som har brug for en hjælpende hånd. Læs med under her.

1: Montering af lamper.

En lampe er ikke bare en lampe. Der er lamper der står på et bord, som blot skal sættes til en stikkontakt, og der er lamper der skal monteres i et loft, eksempelvis i et loftudtag, eller en roset. Forskellen på de to er enkel, fordi den ene er der typisk en stikprop på, som passer lige ind i en stikkontakt, og den anden er der bare en ledning på, som skal monteres på nogle klemmer i rosetten i loftet.

Her kommer første vigtige lærdom:

Den lampe man sætter til loftrosetten, tænder og slukker man typisk på en afbryder – ikke en stikkontakt. Afbrydere er dem der typisk sidder over stikkontakter, placeret ved indgangen til et rum. Altså, er der afbrydere og der er stikkontakter.

Lamper i loftet skal monteres rigtigt og afhængigt af hvor ny eller gammel installationen er, kan der være svært at vide, eller se, hvad man skal montere hvor. Din lampe har typisk en brun og en blå ledning, som skal monteres på de rigtige klemmer. For at kunne gøre det helt rigtigt, uden den store elviden, er det en god ide, at anskaffe sig en polsøger, eller en “isoleret skruetrækker” med lys i, som lyser hvis der er strøm på den klemme eller ledning den rører ved.

polsøger som du kan købe hos bauhaus

Billede er fra BAUHAUS. Tryk her og køb den direkte hos Bauhaus.

Det du skal er, at finde ud af hvilken klemme du tænder og slukker for med afbryderen ved døren. Ligesom når du tænder og slukker for det varme vand i vandhanen. Når du har fundet den rette leder med skruetrækkeren monterer du den brune ledning fra lampen på den. Du skal huske at slukke på afbryderen, så der ikke er strøm på, når du monterer den. Enten på afbryderen ved døren, men for at være helt sikker, bør du slukke på HPFI relæet i EL tavlen.

Den blå ledning fra lampen, skal monteres på den klemme, som ikke giver udslag på polsøger eller skruetrækker. Det bør være sådan i de fleste tilfælde. Virker det ikke efterfølgende, når du tænder for strømmen igen, så kan det være, at der er en fejl på installationen, som en elektriker bør se på.

 

2: Montering af en vaskemaskine.

De fleste der flytter hjemmefra vil gerne kunne vaske tøj hjemme og undgå at skulle på vaskeri. Ok, der er selvfølgelig dem der gerne vil have deres tøj vasket hos far og mor, men for dem der virkelig tager skridtet, så har vi det her råd omkring montering af en vaskemaskine.

Ligesom en lampe med en stikprop på der passer ind i en stikkontakt, så kommer mange vaskemaskiner også med en stikprop på. Så i realiteten så burde du bare kunne sætte den til en stikkontakt og så kører det. Du skal blot lige være sikker på een ting, og det er om der er jordforbindelse. Både den stikkontakt du sætter stikket fra vaskemaskinen til, og på selve stikket på vaskemaskinen, skal der være en aktiv jordforbindelse.

En aktiv jordfindelse sikrer dig indirekte mod elektrisk stød. Er der en overgang på vaskemaskinen, som kan gøre den “farlig”, så vil HPFI afbryderen slå fra rettidigt, hvis du har en god aktiv jordforbindelse.

Det her kan du som almindelig person ikke måle, men blot visuelt kontrollere. Er der 3 ben på stikproppen på vaskemaskinen, og er der 3 huller på stikkontakten du tilslutter den, er der en god chance for, at du er sikker… men så alligevel ikke. Derfor anbefaler vi altid, at du får lavet et eltjek, hvor din installation bliver gennemgået ordentligt og hvor jordforbindelsen bliver kontrolleret og målt efter.

Hvis du står i en situation hvor der er 3 ben på stikkontakten, men kun 2 ben på stikket, så kan du i nogle tilfælde bruge en adaptor som den på billedet her.

schuko adaptor

Billedet er fra BAUHAUS. Tryk her og køb den direkte hos Bauhaus. 

3: Få lavet et eltjek.

Farmand er ikke nødvendigvis elektriker. Og han har ikke nødvendigvis den fornødne erfaring med jordforbindelser og polsøgere. Få derfor lavet et eltjek, som giver dig sikkerheden og indsigten i din egen installation. Det er nemt, og det tager ca. en time. Du får en rapport, hvor alle testresultater står på, hvad du skal gøre for at udbedre visse ting, hvad der virker og hvad der ikke virker.

Det er en nem måde til, at give lidt ro i maven. Ikke bare på dig, men også på far og mor, der netop har sluppet dig løs i dit allerførste hjem. Du kan se et eksempel på en ELTJEK rapport her: rapport eksempel

Sikkerhedsstyrelsen har i øvrigt lavet en ganske fin vejledning, der fortæller hvad du må og ikke må, i dit hjem, uden en EL autorisation. Den kan du læse lige her. SIK.