Kan en ledningsskjuler bruges hos dig? Få svaret her.

Hvad er en ledningsskjuler egentlig? Nogle kalder det en liste, andre kalder det en kabelkanal, eller sågar en ledningsliste. Som elektrikere, plejer vi bare at kalde det for en kanal, men lad os bare for god ordens skyld blive i en terminologi du kender. En ledningsskjuler kan bruges til forskellige ting, men som navnet antyder, så er dens primære formål at skjule ledninger. Hvordan man gør, og hvordan man kan bruge den, kan du læse lidt om her.

Hvad gjorde man med ledningsskjulere i gamle dage?

I gamle dage lagde man ledninger op på vægge og paneler med bøjler eller clips. Det gør man faktisk stadig, men det bliver mere og mere almindeligt, at man bruger en kabelkanal til opgaven. Kabler i dag er noget tyndere og pænere i udtrykket end i gamle dage, så man kan gøre mere ift at skjule kabler idag.

Kanaler fås i mange størrelser og mange mennesker synes at det er pænere at lægge ledninger og kabler ind i ledningsskjuler, alene for lookets skyld. Det smarte er, at man i de fleste ledningsskjulere kan lægge flere kabler ind og derved har de en mere praktisk funktion også.

Kanaler og ledningsskjulere er gode til installationer med mange kabler.

Derfor er de faktisk rigtigt gode til eksempelvis netværksinstallationer, dørtelefoninstallationer, overvågning, og lignende. Nogle bruger dem hjemme hos sig selv, hvor der måske er bygget et større surroundsystem.

Ved større renovationer af lejligheder, huse, eller blot af enkelte rum der skal totalrenoveres, så plejer man at fræse kabler ind i væggene. Men skal du udvide en installation, og har du ikke mulighed, tid eller lyst til at fræse med store maskiner, så er en ledningsskjuler absolut en fin løsning. Det kan endda laves rigtig pænt, især hvis man har lidt styr på at skære i smig, eller lægge ting lige op på vægge.

ledningsskjuler i sort
Billede fra AO Johansen

I gamle bydele, især på Nørrebro, Islands Brygge og lignende, hvor der historisk set har været mange lejelejligheder, er der brugt rigtigt mange kanaler. Ledningskjulere var et billigt alternativ til, de store indgreb eller operationer. Og også en meget prisbevidst løsning.

Ledningskjulere med skillespor.

Skal du lave både netværksinstallation og 230 V installation og planlægger at bruge den samme ledningsskjuler, eller kanal, så anbefaler vi, at du bruger en kanal med et spor separat til svagstrøm. Dels er der nogle regler man bør overholde ift det at blande tingene sammen, men kvaliteten af signaler vil være bedre, hvis det ikke er blandet med 230V strøm. Der kan ligge magnetfelter og lignende rundt om div. ledninger, så derfor er det en god ide at holde adskilt alene for signalkvalitetens skyld.

ledningskjuler og kabelkanal med skillespor
Billede fra AO Johansen

Du kan selv gøre en masse.

Men hvis det skal blive rigtigt pænt, så brug en fagmand. Især fordi du kan komme til at rykke i kabler og deres tilslutning i eksempelvis stikkontakter eller dåser, kan blive kompromitteret. Vi anbefaler derfor, at du investerer en lille smule i, at få en fagmand til at gøre det for dig, og så få et kvalitetsresultat du ikke bliver skuffet over. Det her er en sikker løsning, og da vi altid har værktøjet med i bilen er det ingen sag for os, at gøre det pænt.


Ring til os nu