Netværk og netværksstik, den komplette guide med alt du skal vide.

For mange er et netværksstik bare noget der sidder på væggen, og skal levere internet. Men bagved stikket er der lidt mere substans. Og netop den substans, har en altafgørende impact på, om netværksstikket fungerer ordentligt. Vi har lavet den her artikel til dig der vil vide lidt mere, eller som har et netværksstik der måske ikke fungerer korrekt. Med andre ord, så er det her du kan læse “det” du har behov for at vide om netværk og dit netværksstik, uanset om det er på arbejdet eller derhjemme.

Hvad er et datanetværk?

Et datanetværk, er et netværk af kabler, routere, servere og i mange tilfælde også mere end det. Når du sidder på arbejdet og tilslutter din computer til netværket, så skal den data du hiver ned, eller leverer tilbage til netværket, altså bevæge sig fra din computer, gennem et snørklet net af kabler, gennem en router eller internetforbindelse ud til det store internet. Du sender og modtager rigtigt mange datapakker, i forskellige formater og størrelser, og det skal dit netværk altså være klar til.

Netværksstik og netværk

Det der kan gøre en stor forskel her er, om de kabler og adgange datapakkerne har, er gode, sikre og på alle måder i en høj kvalitet. For at komme med en metafor der måske gør det nemmere at forstå, så kan man sammenligne med en vandslange. Hvis en vandslange er tynd er det kun en hvis mængde af vand der kan komme igennem, men hvad at øge størrelsen af vandslangen, eller at gøre vandslangen mere “strømlinet” så kan man skubbe eller hente mere vand igennem.

Det er samme tankegang med et datanetværk og især netværksstik. Der skal altså tænkes på kapacitet og kvalitet hele vejen igennem fra din computer og ud til nettet.

Hvilke komponenter skal man indtænke i et netværk?

Kabler og stik er selvsagt essentielt, men især routere og den tilførende internetforbindelse er vigtig. Du deler din kapacitet på hele din netværksinstallation, hvilket betyder at en hel ejendom med 250 lejere eksempelvis skal dele netværkets hardware. Det kan give ret stor belastning og derved skabe kapacitetsproblemer.

Netværksstik og netværk

De kabler man bruger skal være af en hvis kvalitet, og selvom de ofte er samme “tykkelse” så kan alene den måde de er lavet på, snoet på, beskyttet på, gøre en forskel ift kvalitet og hastighed. Kabler og netværksstik skal passe sammen, og være i samme høje kvalitet. Din router, switch, eller andet hardware skal ligeledes være i høj kvalitet.

Hvad med sikkerheden?

Der er en grund til at man har et password på sit trådløse netværk. Netværk kan udnyttes og hackere kan skabe sig adgang til personlige informationer. Det er aldrig hensigtsmæssigt, og især på større netværk er det vigtigt, at man har sikkerhedsforanstaltninger, som password, firewalls og lignende installeret.

Et password skal samtidig skiftes ud en gang imellem, netop for, at man ikke udsætter sig selv eller sit netværk for unødige angreb fra hackere. Et stik i væggen, kan principielt også udnyttes, medmindre at man fra serversiden beder om et brugernavn og en adgangskode for at kunne benytte den faste netværksinstallation.

Netværksstik og netværk

Hackere kan reelt set skabe sig adgang til dine informationer hvis du går på et usikkert trådløst netværk. De historier findes der mange af. Cafeer og lignende har ofte åbne og gratis netværk, og det i sig selv er faktisk risikabelt at bruge.

For at komme alt dette til livs, kan en VPN ( virtual private network ) forbindelse være en god løsning. Især hvis man bruger netværk der åbne når man er på rejser i udlandet.

Servicering af dit netværk

For at kontrollere om et netværk lever op til standarder og krav, kan man lave forskellige tests af kabler og hardware. Testerne man bruger er dyre apparater, som med specielle målinger kan verificere om der er god forbindelse igennem kablerne, eksempelvis. De tests bør og skal man lave lave som fagmand, når man laver et nyt stik, eller laver en ny komplet installation. Samtidig kan det være en god ide, at have en fast serviceaftale og kontrollere netværket en gang imellem.

JDB El-teknik kan hjælpe fra A-Z

Vi har testeren, vi har kompetencerne, og vi har mandskabet der kan lave kvalitetsnetværk. Vi har mange års erfaring, især med at lave større netværk og vores tilgang er altid at efterlade et produkt der virker til UG. Vi laver mange tilbud og mange opgaver, og hvis du står i en situation hvor du er i tvivl om, om dit netværksstik virker ordentligt, eller hvis du vil have et tilbud på en ny installation, så skal du blot tage kontakt til os.