Godt at vide om hjertestarter

Hvert minut og øjeblik tæller, når en person falder om med et hjertestop. Det er vigtigt at træde til hurtigst muligt, da chancen for at overleve falder med hele 10% for hvert minut, der går uden behandling. En hjertestarter kan være det afgørende mellem liv og død. Derfor er det vigtigt, at den bliver opbevaret korrekt, er optimalt beskyttet og er disponibel 24 timer i døgnet.

Mere end 5.000 danskere bliver hvert år ramt af hjertestop. For at overleve er det nødvendigt med behandling – ofte øjeblikkeligt. Har du derfor en virksomhed, en butik eller er med i en forening, giver det god mening at have en hjertestarter hængende til rådighed.

Lad den være offentligt tilgængelig

Mange hjertestartere er låst inde om aftenen og natten. Dette er dog ikke noget Sundhedsstyrelsen anbefaler, da halvdelen af alle hjertestop sker, når størstedelen af os holder fri. Overvejer du derfor at få en hjertestarter, er det bedst at lade den være tilgængelig hele døgnet, så den er nem at tilgå, hvis nogen i området falder om med hjertestop.

Opbevar den i et opvarmet skab

Det danske vind og vejr kan være hårdt for en hjertestarter. Vil du derfor gerne sikre dig, at den fungerer, når den skal bruges, er det bedst at opbevare den i et opvarmet skab. Dette sikrer, at hjertestarteren også virker om vinteren, når der er frost udenfor.

Der findes forskellige skabe inden for dette. Et af de bedste er dog skabe fra virksomheden Claus Andersen, som er lavet i rustfrit stål og har et indbygget varmelegeme. Der findes desuden også skabe med nedkøling, som holder hjertestarteren kølig, når temperaturen er høj udenfor. Dette forlænger elektrodernes og batteriernes levetid.

Gør hjertestarteren synlig

Når du anskaffer dig en hjertestarter, er det bedste, du kan gøre at placere den så synligt så muligt, så den er nem at finde for enhver i en stresset situation. Hæng derfor gerne skilte på eller omkring skabet, så der ikke er nogen tvivl om, at der hænger en hjertestarter. Invester gerne i et skab med lys, så den også er synlig om aftenen eller på mørke vinterdage.

Få hjælp til opsætning og installation

Hvis du gerne vil være sikker på, at opsætningen og installationen af hjertestarteren lever op til den danske el-lovgivning, er det fornuftigt at alliere sig med en dygtig og erfaren elektriker med erfaring inden for hjertestartere. Med en elektriker kan du også lave en serviceaftale, så den jævnligt bliver tjekket for, om den virker.