Elektriker eller gør-det-selv? Læs gode råd om sikkert el-arbejde her 

Noget el-arbejde er både muligt og lovligt for almindelige privatpersoner at udføre. Derfor er der også mange, der vælger at ty til gør-det-selv inden for el-arbejde, selvom de måske i virkeligheden burde have tilkaldt en elektriker. Men hvad må man, og må man ikke, når det kommer til el-arbejde?

Selvom der er noget el-arbejde, der er lovligt at gøre som privatperson, er der en række områder, som ikke kan eller skal udføres af dig men i stedet af en dygtig, faglært elektriker. Grunden til det er, at der hvert år opstår husbrande som følge af forkerte elinstallationer udført af private. Derfor er det vigtigt, at du nøje tjekker op på og overvejer, om du selv kan eller bør udføre den specifikke opgave.

Hvilket el-arbejde må en elektriker kun udføre?

Autoriserede elektrikere har været igennem en længerevarende uddannelse for at samle viden og erfaring nok til at lave elinstallationer. Det er et meget risikofyldt arbejde, hvis ikke man ved, hvad man laver. Derfor skal der altid en faglært elektriker til, når komplicerede el-opgaver skal udføres enten i privaten eller på arbejdspladsen.

Disse installationer må en faglært og autoriseret elektriker kun udføre:

  • Nye elinstallationer. Når der skal bygges nyt eller renoveres, kræver det nye elinstallationer. Det er meget kompliceret arbejde og kræver derfor faglige kundskaber og en indgående viden om elektricitet for at blive udført korrekt.
  • Udvidelse af allerede eksisterende elinstallationer. Hvis du gerne vil udvide de elinstallationer, der allerede er der, kræver det hjælp fra en faglært elektriker.
  • El-arbejde på gruppe- eller målertavle. Disse tavler i bygninger kræver en faglært el-installatør. Springer der en sikring, må du selvfølgelig gerne selv skifte den, hvis du ved, hvordan man gør.
  • Et gennemgående el-tjek. Ved hussalg er et el-tjek ganske obligatorisk og lovpligtigt. Ved et ejendomssalg kan det også være nødvendigt for at undgå at stå til ansvar for mangler eller fejl. Dette må en elektriker kun udføre.

Dette er nogle af de mange områder, som kræver en elektriker for at udføre. Det er et kompliceret emne at dykke ind i. Er du derfor på nogen måde i tvivl om, hvorvidt du selv må lave en specifik opgave derhjemme, kan du altid kontakte en autoriseret elektriker, som eksempelvis os, hos JDB El-teknik. 

Hvad må man selv udføre af el-arbejde?

Hvis du skal følge loven og de regler, der er omkring el-arbejde, er der i bund og grund ikke mange opgaver, du selv må tage dig af, eller som du må sætte en uautoriseret elektriker til.

Langt det meste el-arbejde er derfor små opgaver, hvor du samtidig også ved, hvad du laver, og heller ikke kræver en ændring af eksisterende installationer.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen må du selv udføre følgende opgaver:

  • Skifte opvaskemaskine
  • Tilslutning af hvidevarer og køleskab
  • Montering af lamper
  • Skifte ventilator
  • Trække ledninger
  • Skifte afbryder

Ønsker du derfor at gøre det selv, er det kun ovenstående opgaver, du må udføre. Husk på, at det er for din egen og evt. din families sikkerheds skyld, da forkerte installationer kan have alvorlige konsekvenser.