Det skal du gøre ved strømsvigt

Når der er storm, orkan eller tordenvejr udenfor, kan det føre til strømsvigt i boligen i både korte og længere perioder. De fleste af os oplever på et eller andet tidspunkt i vores liv et strømsvigt. Men hvad gør du egentligt, hvis strømmen går?

Når strømmen går under et voldsomt vejr, skyldes det ofte fejl i boligens installationer. Svigter strømmen derfor i dit hjem, der nogle ting, du selv kan gøre i første omgang for at finde frem til, hvad der er årsagen til det.

Start med at finde ud af, hvor strømmen er gået

Som udgangspunkt er det altid godt lige at finde ud af, hvor strømmen er gået. For ser det ud til, at dine naboer heller ikke har strøm, kan det skyldes, at der er sket en fejl i forsyningsnettet. Her vil fejlen med al sandsynlighed blive udbedret inden for en halv til en hel time.

Er det sket i forsyningsnettet, har du som regel også fået en mail eller SMS om det.

Hvad hvis strømmen er gået i noget af min bolig?

Hvis strømsvigtet kun har ramt din bolig, og det kun er dele af boligen, hvor der ikke længere er strøm, er årsagen typisk en sprunget sikring i gruppetavlen. Når sikringer springer, sker det enten fordi, der er for mange apparater tilsluttet sikringsgruppen eller på grund af en kortslutning i et apparat. Hvis det lyner og brager udenfor, er årsagen højst sandsynligt på grund af en kortslutning i et tilsluttet apparat.

For at få strømmen tilbage skal du gøre følgende:

  • Kig grundigt på sikringerne i gruppetavlen. Se efter om der mangler en farvet perle i enden i en eller flere sikringer. For den falder ud, når en sikring springer.
  • Sluk for gruppeafbryderen og for alle afbrydere og stikkontakter i den del af boligen, hvor der er strømsvigt.
  • Skift herefter sikringen og tænd igen for gruppeafbryderen. Tænd så én kontakt ad gangen igen. Når sikringen springer, har du fundet det apparat, der er skyld i strømsvigtet.

Hvad gør jeg, hvis hele huset er uden strøm?

Står du helt uden strøm i dit hus, bør du i stedet se på, om din HFI/HPFI-afbryder er slået fra. Det gør den, hvis der sker en overgang til jord, hvilket betyder, at der forsvinder strøm ud af det elektriske kredsløb. For at beskytte dig mod elektriske stød, slår det derfor fra.

Hvis HFI/HPFi-afbryderen er slået fra, skal du gøre følgende:

  • Start med at tænde for afbryderen igen. Hvis strømmen kommer tilbage, er der ikke nogen fejl i installationen.
  • Sker det, at afbryderen ikke vil blive inde, skal du slukke for alle sikringsgrupper på gruppetavlen.
  • Tænd herefter for HFI/HPFI-afbryderen igen, hvorefter du tænder én gruppeafbryder ad gangen. Når HFI-HPFI-afbryderen endnu en gang slår fra, har du fundet frem til den gruppe, der er ramt af fejl.
  • Sluk for afbryderen igen og gå i gang med samme fejlfinding, som når en af sikringerne er sprunget.

Hvis du ikke får strømmen tilbage, ligger fejlen med al sandsynlighed i boligens faste installation. Her vil det være bedst at kontakte en autoriseret elinstallatør, som os hos JDB El-teknik, da vi ved, hvordan det skal gribes forsvarligt an.