El-tjek: Hvad indebærer det?

Når du skal købe eller sælge et hus, er det vigtigt, at du får foretaget et el-eftersyn. For at kunne tegne en ejerskifteforsikring, er det nemlig nødvendigt at kunne fremvise en attest, som slår fast, at der ikke er ulovlige eller farlige installationer. Sparer du både el-tjekket og ejerskifteforsikringen væk, kan det komme til at koste dig dyrt, da det er sælger, der har ansvaret for elinstallationerne i 10 år efter købet. Men, i nogle tilfælde kan det også være køber, der bliver stillet ansvarlig for omkostningerne. Det er derfor en sikring af både køber og sælger at få udarbejdet et el-tjek og en ejerskifteforsikring.

Hvad er et el-tjek?

Et el-tjek er en grundig kontrol af alle elinstallationer i huset. Under kontrollen bliver alt tjekket efter for fejl og mangler af en autoriseret elinstallatør. Vedkommende nedfælder alt i en rapport og kontrollerer også, om der skulle være nogle af installationerne, der er ulovlige.

I rapporten bliver det også noteret, hvad fejlen eller manglen i elinstallationen indebærer, og om der er nogle farer eller risici forbundet med det. Ud fra den udarbejdede rapport kan du vurdere, om de eventuelle mangler i elinstallationerne er noget, du skal få udbedret med det samme, eller om det kan lade vente på sig.

Fejl og mangler i rapporten er ikke dækket

Når elinstallationsrapporten er udarbejdet, kan du se hvilke af installationerne i huset, der er gennemgået og kontrolleret. Dette kan bruges som en del af dokumentationen i forbindelse med, at du gerne vil købe et hus eller sælge dit nuværende. Skulle der ske det, at der bliver noteret fejl og mangler i elinstallationsrapporten, er fejlene og manglerne ikke dækket af en ejerskifteforsikring – hverken hos køber eller sælger. Det gælder også for de fejl, der står i tilstandsrapporten, da det er noget, begge parter er blevet gjort opmærksom på.

Bliver der dermed fundet fejl og mangler eller deciderede ulovlige installationer, skal køber og sælger selv aftale, hvordan fejlene bliver udbedret.

Hvad koster et el-tjek?

Priserne på el-tjek er afhængige af, hvor i landet det udføres, og hvad det enkelte firma tager for det. Dog koster det ikke mere, end at det ikke kan betale sig at spare det væk i forbindelse med et hussalg eller -køb. Hos JDB Elteknik koster et el-tjek 1.250 kroner og udføres således i og omkring København. Priserne ligger typisk i dette leje, men kan også være dyrere.

Pengene er meget godt givet ud, da det kan spare dig for ubehagelige overraskelser og mange omkostninger, hvis ikke fejlene eller manglerne blev opdaget inden købet eller salget.

Med i prisen er billeddokumentation, rapport, servicebesøg og administration.