Sådan forebygger du skader fra lynnedslag

lynnedslag

Tordenvejr og lynnedslag kan være fascinerende. På afstand vel og mærke. Men det er ikke altid, du kan være sikker på, at tordenvejret og lynene holder sig på afstand. Det er derfor en god ide at være forbyggende, hvis du så vidt muligt gerne vil undgå brand eller andre skader i boligen som følge af et lynnedslag. Hvad du kan gøre forebyggende, giver vi dig vores bedste tips til herunder.

Sommeren er højsæson for tordenvejr og lynnedslag. Du bør derfor allerede inden sommerens kommen gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du kan gøre for at sikre huset mod lynnedslag.

Overspændingssikring og lynafleder

Det sker sjældent, at lynet slår ned i huse. Men, når det sker, kan det udvikle sig meget voldsomt. Dog behøver et lyn ikke slå direkte ned i huset for at lave skader. De kan også opstå, når lynet slår ned i nærheden af din bolig på grund af den høje spænding.

Vil du gerne være helt fri for bekymringen omkring et lynnedslag i din bolig og de følgevirkninger, det kan have, kan du overveje at få monteret en overspændingssikring. Tag gerne en snak med en el-installatør omkring det, inden du tager beslutningen.

Derudover kan du også montere et lynaflederanlæg på huset, som minimerer risikoen for lynnedslag væsentligt. Dette er også noget, du med fordel kan tage en snak om med en el-installatør, som ved, hvad der skal, og hvor den giver bedst mening af placere.

Elektronik og elektriske apparater

Når der er varslet tordenvejr i dit område, og du kan se og høre, at det nærmer sig, skal du straks sørge for at frakoble elektronik og elektriske apparater, som er ledningsforbundet. Det skal du helst, da ledninger kan opfange de elektriske spændinger fra lyn og dermed føre dem ind i apparaterne. Dette kan føre til kortslutninger og brand.

Hav derudover gerne udstyr til brandslukning klar, så du kan slukke mindre brande, hvis de skulle opstå. Det bliver forhåbentligt ikke nødvendigt at bruge – men det er bedre at have liggende end slet ikke, hvis uheldet skulle opstå.

Sørg for at frakoble alle elektriske apparater, når du rejser på ferie eller af andre årsager, ikke skal være hjemme i en længere periode. Så er du i hvert fald sikker på, at de ikke giver anledning til brand eller kortslutning, hvis et hidsigt tordenvejr skulle komme forbi.

Når tordenvejret har været forbi

… Bør du tjekke om alt er, som det skal være. Har lynet været slået ned enten i boligen eller i nærheden af boligen, og er der sket en eller anden form for skade, kan du ikke være sikker på, at forsikringen dækker. I så fald skal du typisk have en elskadedækning. Så dette kunne også være en god ide at se nærmere på, inden tordenvejret nærmer sig.

Skulle der opstå et strømsvigt, er det en god ide at tjekke fryseren. De fleste kan godt klare et kortvarigt strømsvigt, men det vil være ærgerligt at have vand og optøede varer dagen efter, fordi du ikke lige fik den tjekket.

Få tjekket dine elinstallationer

Det er ikke kun forebyggende i forhold til tordenvejr. Men generelt er det en god ide at få tjekket elinstallationerne for eventuelle fejl. Det sikrer dig ikke kun mod ulykker eller uheld i forbindelse med tordenvejr, men gør det også i forbindelse med helt almindeligt brug af el og elektroniske apparater.

Bor du især i et hus eller anden bolig af ældre dato, kan det være en god ide at lave en aftale med den lokale elinstallatør. Det er en generelt bare en god ide og giver dig ro i maven på den front.