HPFI relæ slår fra – det skal du gøre

Et HPFI relæ eller fejlstrømsafbryder har til formål at beskytte dig og andre i husstanden mod elektrisk stød og elfejl. Nogle gange sker der derfor det, at dit HPFI relæ slår fra. Selvom du måske ikke er den fødte elektriker, er det ikke så vanskeligt endda at undersøge, hvorfor der er opstået en fejlstrøm. Vi giver dig her en guide til, hvad du kan gøre for at finde ud af, hvor fejlen er opstået.

Hvorfor slår et HPFI relæ fra?

Det er et lovpligtigt krav, at din elinstallation er beskyttet af et HPFI relæ, som også kaldes for en fejlstrømsafbryder. Denne er typisk monteret i elinstallationens indgang. Dens opgave er at måle den strøm, der løber ”ind” i installationen og at sammenholde det med den strøm, der løber ”ud” af installationen. Så længe forholdet er helt det samme, er der ikke nogen fejlstrøm, og elinstallationen er helt, som den skal være.

Opdager dit HPFI relæ en fejl i strømmen, slår den det fra med det samme. Det kan være, hvis der sker en fejl i et kabel, eller der er en ledning fra en af dine hårde hvidevarer, der rører ved jord. Det kan også ske, hvis et lyn slår ned i nærheden.

Et HPFI relæ slår fra inden for 0,3 sekunder, hvis det virker, som det skal. Af den grund bør du også teste dit HPFI relæ én eller flere gange om året.

Tips til hvad du skal gøre, når dit HPFI relæ slår fra

Har du fundet frem til indlægget her, fordi dit relæ er slået fra? Og ved du ikke, hvordan du får strømmen tilbage igen? Vi giver dig nogle helt konkrete tips til, hvordan du får strømmen tilbage igen. Virker de ikke, skal du have fat i en autoriseret elinstallatør, så vedkommende kan finde frem til, hvad der ligger til årsag.

Sluk for alle dine sikringsgrupper – og tænd for dem igen, en efter en

Når dit HPFI relæ slår fra, er det første, du skal gøre at slukke for alle dine sikringsgrupper. Ofte har sikringsgrupperne navne som: lys 1, 2. 3 etc. komfur, opvaskemaskine, vaskemaskine, fyr, varmepumpe, etc. sluk dem alle, enten ved at trykke på 0, eller vippe en “arm” ned, så der kommer et 0 frem. For er der opstået en strømafbrydelse, er det den nemmeste måde at finde ud af, hvor i huset der er en fejl, der er skyld i det.

Når du har slukket for dem alle sammen, skal du slå dit HPFI relæ til igen, og derefter tænde for dine sikringsgruppe igen én efter én. Du skal samtidig holde øje med dit relæ, og se hvornår det slår fra igen. Ved at gå systematisk til værks og tænde dine sikringsgrupper én efter én finder du ud af, hvilken gruppe der trigger strømafbryderen. Når du derfor (forhåbentligt) tænder for en gruppe og dit relæ slår fra igen, ved du, at det er her, fejlstrømmen er.

Find det skyldige apparat

Når du har fundet ud af, hvilken gruppe der er skyld i, at HPFI relæet slår fra, kan du sagtens lade de øvrige være tændt. For på den fejlramte gruppe skal du gerne kunne se, hvad det er, den forsyner. Dermed er det nemt at finde frem til det skyldige apparat og dermed, hvor du skal sætte ind med en reparation.

Hvis det er en gruppe der “kun” forsyner en eller to ting, som vaskemaskine, eller komfur, så er det forholdsvist nemt at identificere hvor fejlen er. Hvis det derimod er en gruppe der hedder lys, så er det første, du skal gøre at slukke for alt det der bruger strøm fra denne gruppe. Det kan tæller alt lige fra kaffemaskinen og køleskab til computeren, lamper og fjernsynet. For er der opstået en strømafbrydelse, er det den nemmeste måde at finde ud af, hvilket apparat der er skyld i det.

Tænd for dine apparater et efter et

Når du har slukket for dem alle sammen, skal du først tænde for sikringsgruppen igen, og derefter tænde for dine apparater én efter én. Det kan være en fordel at få hjælp, da du samtidig skal holde øje med dit relæ. Ved at gå systematisk til værks og tænde dem én efter én finder du ud af, hvilket apparat der trigger strømafbryderen. Når du tænder for en lampe, brødristeren, eller noget helt tredje, og det slår fra igen, ved du, at det er det apparat der forsager fejlstrømmen, og du kan reparerer det, eller skifter det ud.

HPFI relæet slår sjældent fra, uden der er en bagvedliggende grund til det. Derfor bør du under normale omstændigheder kunne finde frem til fejlkilden. Slår det dog stadig fra, selvom alt er slukket i den fejlramte gruppe, skal du have fat i en autoriseret elinstallatør. For så er det også en mulighed, at fejlen ikke ligger i et apparat men i stedet i den faste installation.

Holder du til i København, Frederiksberg eller omegn, kan vi hos JDB El-teknik godt hjælpe dig med at skifte det. Vi er autoriserede og sørger for at rykke ud hurtigst muligt, så du ikke skal stå uden strøm alt for længe.