Hvad er forskellen på en elektriker og elinstallatør?

Aut. EL-installatør Jonni Ballan de Bie

Skal du hyre en elektriker eller en elinstallatør til dit el-arbejde? Og hvad er forskellen på de to titler egentligt? Selvom det kan virke flydende og som én og samme titel, er der afgørende forskel på, hvilke opgaver de kan og må varetage. Vi gør dig klogere på forskellen herunder.

Hvad er en elektriker?

Kort fortalt er en elektriker en faguddannet person, der har studeret til elektriker på elektrikeruddannelsen. Under uddannelsen bliver man bl.a. undervist i teori om elinstallationer, som kommer under huden i form af praktik. På uddannelsen er det muligt at gå i forskellige specialiserede retninger – hvad man som elektriker derfor gerne vil arbejde med, er op til en selv. Dette kan være inden for alarmer, robotter i industrien eller noget helt tredje.

Når man er uddannet elektriker, må man foretage arbejde og opgaver inden for alle typer af el-arbejde, så længe virksomheden har en autorisation.

En elektriker kan derfor bl.a. hjælpe dig med:

  • Ophæng af lamper
  • Nye installationer
  • Tilslutning af hårde hvidevarer
  • Energioptimering
  • Dørtelefoner

Det begrænser sig dog ikke til dette, da elektrikere arbejder med en bred vifte af opgaver. Men det er derfor også typisk en elektriker, du har brug for, når der er noget el-arbejde i dit private hjem, du har brug for hjælp til.

Hvad er en elinstallatør?

En elinstallatør er en ”udvidet” elektriker. Det betyder mere korrekt, at vedkommende er faglært og uddannet elektriker med mindst fire år på erhvervsskole samt en 2-årig overbygning på installatøruddannelsen. Men, for at kunne kalde sig elinstallatør skal man også have minimum 2 års praktisk erfaring som enten elektriker eller elinstallatør.

Under uddannelsen kan elinstallatøren tage en autorisation. Dette gør vedkommende helt skarp på lovningen og giver lov til at udføre andre former for arbejdsopgaver end den faglærte elektriker.

Hvis en virksomhed skal udføre el-arbejde, skal den som sagt have en autoriseret elinstallatør ansat. Vil man derfor gerne være selvstændig, er det et godt udgangspunkt at uddanne sig til elinstallatør.

Hvorfor bruge en faglært elektriker eller autoriseret elinstallatør?

Det kan være fristende at springe over hvor gærdet er lavest for at spare nogle penge. Men uautoriseret eller ufaglært el-arbejde kan være farligt og ende i installationer, der ikke bare er ulovlige, men som også er direkte farlige for din og familiens sikkerhed.

El-arbejde bør tages meget alvorligt. Lovgivningen er strammet meget op på området de seneste år for netop at undgå ulovlige eller farlige installationer. El-arbejde er kompliceret arbejde og kræver faglige kundskaber og en indgående viden.

Selv ved opgaver som du gerne selv må udføre, kan det være fornuftigt at gøre brug af en faglært elektriker eller autoriseret elinstallatør. Særligt hvis du ikke har erfaring eller viden omkring det.

Det er meget bedre at være på den sikre side og have ro i maven, når du står op og går i seng.

Kig efter en elektriker eller installatør med KLS

Vil du gerne være sikker på, at den udvalgte elektriker udfører lovligt og sikkert el-arbejde, kan du se efter, om vedkommende har et KLS. For det er et lovkrav, hvis man skal arbejde med autoriseret el-arbejde.

Det har vi naturligvis hos JDB El-Teknik. Vores KLS er certificeret af Cerfidan og giver dig sikkerhed om, at vores el-arbejde bliver udført sikkert og i høj kvalitet. Firmaet ledes desuden af en autoriseret el-installatør, Jonni Ballan de Bie.

Alting overholder derfor de gældende love og regler på området. Har du derfor brug for hjælp til noget forestående el-arbejde i dit private hjem eller i din virksomhed, kan vi rykke ud og hjælpe dig sikkert og effektivt.

Vil du gerne være sikker på, om den valgte elektriker eller el-installatør er autoriseret, kan du altid tjekke det i autorisationsregistreret hos Sikkerhedsstyrelsen.

Kontakt os gerne i forbindelse med hjælp til el-arbejde.