Er du én af de ca 12.600 bygas-kunder på Frederiksberg?

Gas komfur, udskiftes til el-komfur

Hvis du kan svare ja til ovenstående, er det måske en meget god idé lige at læse med her, for der er ændringer på vej.

Det er efterhånden 163 år siden man begyndte at levere bygas på Frederiksberg, og det bærer ledningsnettet præg af. Der bliver repareret mere og mere, og i takt med at der bliver bygget, er man ofte nød til at at omligge de eksisterende gasledninger, hvilket er ret bekosteligt.

Samtidig er antallet af bygaskunder faldet med ca 40 % over de sidste 10 år.

Derfor går man i gang med en analyse af hvorvidt det kan betale sig et fortsætte driften af bygasnetværket. Denne analyse regner man med at have klar i starten af 2024. Resultatet kan blive alt fra en fortsat drift, en begrænset drift, eller en total udfasning. Sidstnævnte dog højest sandsynligt med en lang udfasningsperiode.

Hvis du vil læse FrederiksbergLiv´s artikel om situationen, kan du finde den HER

Så LIGE nu og her er der måske nok ingen grund til panik, men det gælder alligevel om at tænke sig om, da de fleste planlægger at beholde både køkken og hvidevarer i mange år.

Og så alligevel. For bliver gasselskabet bedt om at omlægge en gasledning, bliver den med stor sandsynlighed sløjfet, da der er færre og færre kunder til at betale investeringen. Forsyningsselskabet fastslår dog, at denne øvelse sker i dialog med de berørte kunder.

Går man med tanker om et nyt køkken, eller bare nyt komur, giver det derfor ret god mening at overveje hvad man tror på bliver fremtiden, gas eller el til driften af komfuret.

I den forbindelse er det en rigtig god idé at sikre sig at boligens installationer lever op til de krav der stilles til installation af elektrisk komfur.

Krav til el-installationen ved installation af elektrisk komfur

Når det kommer til installationen af et elektrisk komfur i dit hjem, er der visse krav og retningslinjer, der skal følges for at sikre sikkerheden og den korrekte drift af apparatet. Elektriske komfurer er en praktisk og effektiv måde at tilberede mad på, men det er vigtigt at sikre, at installationen er korrekt udført for at undgå farlige situationer som kortslutninger og brand. Nedenfor vil vi guide dig gennem de nødvendige krav og retningslinjer for el-installationen ved installation af et elektrisk komfur i din bolig.

Elektrisk kapacitet og strømforsyning

For at sikre, at dit elektriske komfur fungerer optimalt, er det vigtigt at have den rette kapacitet og strømforsyning i dit hjem. Før du installerer et elektrisk komfur, skal du sikre dig, at dit elektriske system kan håndtere belastningen. Her er nogle vigtige overvejelser:

  • Tjek den maksimale strømbelastning: Elektriske komfurer kræver normalt en højere strømbelastning end almindelige husholdningsapparater. Kontroller de tekniske specifikationer for dit komfur for at bestemme den nødvendige strømstyrke.
  • Opgradering af elsystemet: Hvis dit eksisterende elsystem ikke kan levere tilstrækkelig strøm til det elektriske komfur, kan det være nødvendigt at opgradere dit elpanel og tilføje ekstra kabler og afbrydere. Det er vigtigt at få hjælp fra en kvalificeret elektriker til at udføre eventuelle opgraderinger.
  • 3-faset eller 1-faset strøm: Elektriske komfurer kan kræve enten en 3-faset eller 1-faset strømforsyning afhængigt af deres effektbehov. Tjek producentens anbefalinger for at sikre, at du har den korrekte strømforsyning

El-installation og placering af komfuret

En korrekt el-installation og placering af dit elektriske komfur er afgørende for både sikkerhed og funktionalitet. Følg disse retningslinjer for at sikre en korrekt installation:

  • Professionel installation: Det anbefales stærkt at få en autoriseret elektriker til at installere dit elektriske komfur. En autoriseret elektriker vil sikre, at ledningerne er korrekt forbundet, og at installationen overholder de nødvendige sikkerhedsstandarder.
  • Placering af komfuret: Dit elektriske komfur skal placeres på en stabil og ikke-brandbar overflade, såsom en flise- eller stenbordplade. Sørg for tilstrækkelig luftcirkulation omkring komfuret for at forhindre overophedning. Undgå at placere komfuret tæt på brandfarlige materialer eller i nærheden af vandkilder.
  • Tilslutning til jordforbindelse: Det er vigtigt at sikre, at dit elektriske komfur er tilsluttet til en pålidelig jordforbindelse. Dette hjælper med at beskytte mod elektriske stød og jordfejl. En  autoriseret elektriker vil kunne udføre denne tilslutning korrekt.

Valg af ledninger og afbrydere

Valget af korrekte ledninger og afbrydere er afgørende for sikkerheden og effektiviteten af din el-installation. Her er nogle overvejelser:

  • Ledningsdimensioner: Elektriske komfurer kræver normalt kraftigere ledninger på grund af den højere strømbelastning. Det er vigtigt at vælge ledninger med tilstrækkelig kapacitet til at håndtere den nødvendige strømstyrke. En autoriseret elektriker vil kunne vejlede dig om de korrekte ledningsdimensioner.

Alt ovenstående er overvejelser der skal gøres – du kan også lade os hjælpe dig. Enten specifikt på denne opgave, eller i forbindelse med et EL-tjek, hvor din samlede installation blive gennemgået.

Du kan kontakte os HER eller læse mere om EL-tjek, og vores EL-tjek kampagne HER.