Gnistbeskyttelse – er din installation sikret på de rette steder?

Det er ikke mange der ved hvad gnistbeskyttelse er. Med god grund, for indtil nu har der heller ikke været den store fokus på det i Danmark. Men i takt med at lovgivninger ændrer sig, især i Danmark, så begynder man så småt at kigge på, hvad andre lande gør i denne sammenhæng. Gnistbeskyttelse er en sikkerhed, man med fordel kan installere i visse installationer. Det forebygger brande, som eksempelvis opstår ved løse forbindelser ude i installationen, og derfor kan det potentielt redde liv. Læs mere under her.

Lovgivningen på området.

I visse områder i Tyskland, er man nu begyndt at installere gnistbeskyttelsesudstyr i el-tavler. Det kommer som et led i en lovgivning der siger, at udvalgte typer af boliger eller bygninger, SKAL have denne form for beskyttelse. Plejehjem, daginstitutioner, og hospitaler er bare nogle af de typer af bygninger der skal beskyttes, og i Danmark kunne man med fordel gøre det samme.

Den danske lovigning på området er klar. Det anbefales ifølge DS/HD60364 at man beskytter sin installation med netop udstyr der kan detektere disse problematikker og SIK har lavet en video om emnet, som du kan se her.

Teknologien.

Gnistbeskyttelse er egentlig en simpel tanke, i et kompliceret produkt. Det bliver monteret i en eltavle på en given sikringsgruppe, og sidder og monitorerer spændingens frekvens kontinuerligt.

Opstår der en gnist ude i installationen, eksempelvis i en løs samlemuffe, så vil frekvensen ændre sig. I en moderne gnistbeskyttelses, sidder der en mikroprocessor, som kan skelne frekvensudsving fra hinanden, og den vil derfor kunne se, at en løs forbindelse og en gnist er fundet sted. Sker det, afbrydes installationen. Fuldstændig ligesom vi ser det almindelige gruppeafbrydere gøre det. Denne afbrydelse sker bare hurtigere, og forebygger derfor brande og brandskader markant.

gnistbeskyttelse

Leverandørerne

Siemens er nogle af de største indenfor udstyr til gnistbeskyttelse, og de har forskellige typer af produkter der kan installeres. Casper Strandbech, som er sales specialist ved Siemens fortæller:

“I den nye standard er det desuden beskrevet, at gnistbeskyttelse/AFDD anbefales og bør overvejes i udvalgte installationer, der forsyner grupper som er tilknyttet bla. sovepladser. Det kunne være gældende for f.eks. ældreboliger, plejehjem og daginstitutioner. Men også steder hvor brande medfører store økonomiske konsekvenser eller har betydning for kulturarven, kan det være relevant. Alle sikkerhedsansvarlige på ovenstående steder, og måske særligt dem der til dagligt huser børn og ældre, bør kende til AFDD teknologien.”

Hvordan kan teknologien bruges hos private?

Bor du et træhus, et hus med stråtag, eller har du mange genstande af høj værdi, såsom kunst eller billeder, så kan det være en god ide at beskytte sig ekstra. Forsikringsselskaberne er ikke helt klare i deres udmeldinger endnu, men ikke desto mindre, så er de opmærksomme på, at udstyret kan erhverves, og at det måske skal være en del af en sikker installation fremadrettet.

Hvordan kan JDB El-teknik hjælpe

Vi har leverandørene og vi har den viden der skal til for at installere disse produkter. Udover mange års erfaring, så er alle vores montører uddannede i den nye lovgivning og ved hvad der skal til for at lave en sikker og lovlig installation.

Gnistbeskyttelse vil være en del af fremtidige sikre installationer, og vores opgave som elektrikere og installatører er, at gøre kunder og forbrugere opmærksomme på, at man kan beskytte sig selv, sine kære, eller sine værdier yderligere.

Tag kontakt til os nu, og få et tilbud på gnistbeskyttelse af dine installationer.