Guide: Alt du skal vide om ulovlige elinstallationer

Eltjek

Er stofledninger ulovlige? Hvad er ulovlige elinstallationer? Hvem er ansvarlig for ulovlige installationer? Disse og flere spørgsmål svarer vi på i dette indlæg, så du kan blive klogere på alt, der har med ulovlige elinstallationer at gøre.

Ulovlige elinstallationer er en af de helt store mareridt, man kan have som boligejer. Selvom du naturligvis ikke bør drømme om det hver nat, er det dog en god ide at være opmærksom på i forbindelse med et boligkøb, da de ikke kun er farlige, men også er dyre at få udbedret.

Hvad er ulovligt el?

Ulovligt el ses som regel i forbindelse med, at boligejere selv udfører det elektriske arbejde. Det kan være samlinger af ledninger bag væggen, at der er blevet pillet ved HPFI-relæet, eller at der selv er forsøgt at trække strøm til nye stikkontakter.

Alt den grundlæggende el skal udføres af en autoriseret elektriker. Er det ikke tilfældet ved flere af elinstallationerne i din nuværende eller kommende bolig, skal der rettes op på det med det samme.

Hvordan ser ulovligt el ud?

Det er ikke altid til at se med det utrænede øje, om en installation er lovlig eller ej. Men, hvis der er smeltede eller helt sorte kabler, er det en klar indikator for, at noget er helt galt. Sådan er det dog heldigvis sjældent, men derfor kan strømstyrken og spændingen godt være helt forkert eller samlinger løse og farlige. 

Ulovligt el kan se ud på mange måder – og derfor er det altid godt at gennemgå installationerne inden et køb eller ved en fornemmelse af, at noget er galt.

Er stofledninger ulovlige?

Stofledninger er i sig selv ikke ulovlige. Udfordringen ved dem er dog, at de som regel er gamle og kan være gået hen og blevet mørnede. Altså er de potentielt rene brandfælder og dermed farlige at have som en del af elinstallationerne.

En helt anden udfordring ved gamle ledninger og stofledninger er, at de meget ofte er forbundet til andre ledninger i en samling, der har mange år på bagen. Den kan blive løs og ved vibrationer, stød eller bare slid kan den løse samling give gnister – og så behøver vi nok ikke nævne, hvad der så er risiko for.

Har du derfor opdaget nogle stofledninger, eller er du i tvivl, om installationerne er gamle, bør du få foretaget et el-tjek.

Hvem hæfter for ulovlige installationer?

Når du har skrevet under på en købsaftale og ejer den bolig, du bor i, er du hovedansvarlig for boligens installationer og dermed også for at få dem udbedret, hvis de viser sig at være ulovlige. Netop derfor er det vigtigt både at få udført et tjek af installationerne men også at tegne en ejerskifteforsikring.

Et tjek af installationerne inden et køb er nemlig ikke nogen garanti for, at der ikke gemmer sig ulovlige ledninger og installationer bag væggene. Med en ejerskifteforsikring sikrer du dig selv i meget højere grad, hvis der pludseligt dukker ulovlige elinstallationer op. Vær dog opmærksom på ordlyden, så det ikke er muligt for den ene part at fraskrive sig ansvar.

Hvad koster udbedring af ulovlige elinstallationer?

Det ville være fantastisk at kunne svare på dette spørgsmål. Men da omfanget kan variere fra at være i en lille størrelsesorden til en udskiftning af samtlige installationer, er det på forhånd ikke til at vide, hvad det koste at bringe i orden.

Vi anbefaler derfor på det kraftigste at have forsikringen i orden, så du ikke skal ligge søvnløs nat efter nat eller gå og føle dig usikker i eget hjem. Sådan skal det ikke være!

Vi kommer dog gerne og giver din bolig et el tjek og et tilbud på reparation eller udskiftning af installationer, hvis du har mistanke om, at noget ikke er, som det skal være. Det kan også være, du bare gerne vil være på forkant – så kommer vi naturligvis også gerne og ser på det.