Sådan installerer du hårde hvidevarer korrekt og lovligt

Det er altid det billigste at installere hårde hvidevarer selv. I hvert fald hvis man ved, hvordan man gør det. Dog er det ikke altid lovligt selv at gøre, hvorfor det er vigtigt, at du kender til alle regler på området og får tilkaldt en elektriker, når det er nødvendigt. 

Hårde hvidevarer installeres forskelligt

Der er stor forskel på, hvordan hårde hvidevarer bliver installeret. Nogle bliver installeret med en fast installation, mens andre kan installeres via en stikkontakt. Når hårde hvidevarer skal installeres via en stikkontakt, må du som udgangspunkt gerne selv installere maskinen. Derimod kræver faste installationer til opvaskemaskinen eller et komfur hjælp fra en elektriker, da det er en mere kompliceret installation.

Har du brug for at installere en vaskemaskine eller en opvaskemaskine, skal du her være opmærksom på, at der gælder nogle andre og ekstra regler, da begge kræver strøm, afløb og vandtilslutning. Er installationen fast skal du have hjælp af en elektriker, ligesom det kan være nødvendigt med en VVS’er til afløb og vandtilslutningen – for bliver det ikke gjort korrekt, kan det ende med at blive dyrt for dig.

Hvilke hårde hvidevarer må man selv tilslutte?

Hårde hvidevarer kan være et forvirrende område. Vil du derfor gerne være helt sikker på, om du selv må tilslutte komfuret eller vaskemaskinen, giver vi dig et detaljeret overblik herunder:

  • Opvaskemaskiner og vaskemaskiner med stikprop må du gerne selv installere. Du skal derfor kunne tilslutte maskinen uden at bruge værktøj. En stikprop er stikket, som du sætter i stikkontakten. Dog skal der være en stophane på din vandinstallation. Er der ikke det, skal der tilkaldes en VVS’er.
  • Tørretumblere med en stikprop må du også gerne selv installere.
  • Emhætter, ovne og komfurer må også tilsluttes af dig, så længe de er med stikprop. Disse kommer ofte uden stikprop og er tilsluttet en fast installation i en dåse – er det tilfældet, skal du tilkalde en autoriseret elektriker.
  • Et køleskab med stikprop må du gerne selv installere.

Muligheden for selv at installere hårde hvidevarer er derfor til stede, så længe de kommer med en stikprop, som du kan sætte i en stikkontakt. Ellers er det nødvendigt med en autoriseret elektriker med indgående kendskab til installation af hårde hvidevarer.

Ring til en elektriker, hvis du er usikker

Er der noget, du er usikker på omkring installationen af en hårde hvidevare, er det altid som udgangspunkt en god ide at kontakte en elektriker. Der er ingen grund til, at du er usikker på, om du har gjort det korrekt, eller om installationen er lovlig. Det kan derfor være penge, der er godt givet ud, hvis du sørger for at få hjælp fra en elektriker.

Skulle det desuden være nødvendigt at skifte stikproppen på din hårde hvidevare, skal du være opmærksom på, at du kan miste reklamationsretten og garantien og samtidig gøre din hvidevare ulovlig, hvis ikke den opfylder kravene til stik eller ledninger.

Er du derfor det mindste i tvivl om noget angående installationen, er det fornuftigt med en elektriker ved hånden.