Udskiftning af stikkontakt – gør det selv

Der er mange ting, man ikke må, når det kommer til elinstallationer i ens bolig. Men du må faktisk gerne selv udskifte dine stikkontakter, hvis det er på høje tide med nogle nye og mere moderne kontakter.

I dag findes der et væld af muligheder, når det kommer til stikkontakter. For de er nu mulige at få med lysdæmpere og i designs, der passer ind i ens øvrige indretning. Sådan var det ikke engang, og har du stikkontakter siddende fra dengang, brun var moderne, får du her en guide til, hvordan du skifter dem ud med nogle lidt flottere og mere moderne af slagsen.

Sådan skifter du stikkontakten

Har du ikke prøvet det før, eller er det ved at være længe siden sidst, får du herunder en udførlig guide over, hvordan du bærer dig ad med at skifte stikkontakten forsvarligt og uden fare for stød.

Sluk strømmen

Inden du gør noget som helst andet, skal du starte med at slukke for strømmen. Det gør du ved at klikke kontakterne på fejlstrømsrelæet ned. Du skal være helt sikker på, at du har afbrudt strømmen, da du ellers risikerer at få stød.

Fjern hele kontakten

Herefter skal du finde værktøjskassen frem, da du skal bruge en skruetrækker, der passer til de skruer, der er på den nuværende kontakt. Alle skruerne skal fjernes, hvorefter du kan fjerne hele kontakten.

Tag ledningerne ud

Når kontakten er fjernet, skal du notere, hvor ledningerne er sat til. Når du har styr på dette, tager du dem ud ved at trykke udløserknapperne nede. Træk herefter meget let i ledningerne. Så bør de kunne tages ud.

Find den nye kontakt frem

Nu er det bare at finde den nye kontakt frem og klikke den direkte på rammen. Hver ledning skal sættes til igen, der hvor de sad på den gamle kontakt. De sættes fast ved at holde på udløserknappen på forsiden og trykke ledningen ind på bagsiden. For at være sikker på, at de sidder fast, kan du trække let i dem.

Skru kontakten fast

Som det sidste skal kontakten skrues ind i underlaget eller dåsen. Tangenterne skal sættes på som det sidste. Når den er skruet ind i væggen, bør den fungere helt på samme vis som den gamle kontakt.

Få hjælp hvis du er i tvivl

El-arbejde er aldrig noget, man skal spøge med eller satse for meget omkring. Er du derfor det mindste i tvivl om, hvordan du slår strømmen fra, eller hvordan du håndterer ledningerne i kontakten, så kan du kontakte os, der er autoriseret el-installatør. Så er du sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, og at der ikke sker nogle fejl undervejs. Den klare fordel er naturligvis også, at du ikke behøver gøre arbejdet selv og kan glæde dig over, at de hurtigt og effektivt bliver udskiftet.