Sådan sikrer du dit hjem mod elulykker

elarbejde

Det er bestemt ikke ufarligt at lave gør det selv-arbejde, når det kommer til elektriske installationer. Det er derfor vigtigt, at du er meget opmærksom og går forsigtigt til værks. Herunder får du nogle tips til, hvordan du bedst sikrer dig selv og din bolig mod elulykker.

4 ud af 5 boliger har fejl i elinstallationerne

Skjulte fejl i elinstallationerne er et udbredt problem og kan findes i hele 4 ud af 5 boliger i Danmark. Det er stort problem, da det i værste fald kan forårsage brand i boligen. Men, det er ikke kun de skjulte fejl, der er en udfordring. For hvert år kommer mange på skadestuen på grund af ulykker med elektricitet, der er udført i hjemmet.

Ulykkerne er tit forbundet med:

  • Berøring af defekte ledninger eller fatninger
  • Udskiftning af pærer
  • Reparation af apparater

Inden du derfor overvejer at gå i gang med at udføre el-arbejde i dit hjem, bør du sætte dig ind i, hvad du må lave og ikke mindst, hvordan du gør det korrekt. Mange fejl i private boliger skyldes nemlig enten forkert eller ulovligt el-arbejde.

Vær opmærksom ved ældre boliger

Bor du i en ældre bolig, skal du være særligt opmærksom. Især hvis sikringerne springer uden grund eller HFI-relæet slår fra. For det er et mere eller mindre sikkert tegn på, at der er et eller andet i vejen med elinstallationerne i boligen.

Sikringer, der springer, eller stikkontakter, der bliver varme, opleves ofte i ældre bygninger, hvor det ikke er ualmindeligt, at der kan gemme sig mange gamle ledninger eller slidte installationer. Du gør derfor dig selv en stor tjeneste ved at tjekke, om installationerne er i orden, eller om du har brug for hjælp fra en autoriseret elektriker til at få det ordnet.

Beslutter du dig samtidig for at ordne nogle installationer, du godt selv må tage dig af, skal du huske, at det ikke er nok at slukke for kontakten. Strømmen skal afbrydes i måler- eller gruppetavlen, ligesom det er en god ide at tjekke, om der er spændinger i området.

El-arbejde skal tages alvorligt

Det er bedre, at du er ekstra forsigtig ved el-arbejdet frem for, at du tager chancer eller tror, du sagtens selv kan udføre el-arbejdet. Der er en årsag til, at der er lovgivning på området. Benyt dig derfor af en elektriker, så snart du er i tvivl om, hvorvidt en installation er ulovlig, eller om du selv kan eller må udføre udbedringen.

Det er så absolut pengene værd, da det kan redde huset fra en brand eller sikre, at du ikke kommer til skade.